Historie en leeftijd

De geschiedenis van windkorenmolen “Den Olden Florus ” begint al ruim voor 1389. De molen is een middeleeuwse standerdmolen die zijn leven ergens tussen 1300 en 1400 is begonnen als “kloostermolen” voor een commanderij van de Johannieter Orde. De oudst bekende inscriptie met jaartal dateerde van 1400 maar is helaas verloren gegaan tijdens de restauratie van 1964. Op de oude standerd, welke tot 1980 in de molen aanwezig was, prijkten de jaartallen 1635, 1651, 1703, 1709 en 1881. De constructie van de standerdmolen word gerekend tot een van de oudste windmolen types die we in de lage landen kennen.  

De molen kent een lange onstuimige geschiedenis wat gezien de vele eeuwen van oorlog en wisselende eigenaren ook niet anders zou kunnen. Desondanks is de molen altijd staande gebleven in al dit rumoer en is door restauraties in 1964 en 1980 weer in maalvaardige conditie gekomen om zo bewaard te worden voor het nageslacht.

Vroeger heette de molen de “Callenbroeckermolen”, omdat hij gelegen is in de buurtschap Kallenbroek. De naam Kallenbroek is vermoedelijk afgeleid van het feit dat er een water gelegen was (broek) en dat dit water altijd kouder (kalt) was dan op andere plaatsen.

Hier kunt u een uitgebreide kroniek lezen over de volledige geschiedenis van onze molen:
> Kroniek van de molen < 

Onder het menu Historie, vind u naast de kroniek van onze molen en nog veel meer informatie en foto’s over de molen en de eerdere eigenaren.